OШ "БОРА СТАНКОВИЋ" БЕОГРАД

OШ "БОРА СТАНКОВИЋ" БЕОГРАД

Кажи "НЕ"

Никад ХЕРОИН

Излечити се од наркоманије дуг је и мучан процес.


 


То најбоље знају пацијенти, али и њихови родитељи. 


Индиције да је неко наркоман, треба увек узимати са максималним опрезом и никада их не сматрати доказом већ само оним  
што оне и јесу – индиције за сумњу.  
    

Категоричку констатацију да је неко наркоман могу дати само лекари.

 

Према подацима Института за јавно здравље, за ову врсту помоћи здравственим установама годишње се обрати око 10 000 грађана. Кажи НЕ АЛКОХОЛИЗМУ

Многи адолесценти на алкохол, па и друге супстанце као што је дрога, гледају као на улазницу, капију ка одраслом добу, али исто тако су често несвесни утицаја који алкохол може имати на њихов организам.

У адолесценцији, фронтални режањ игра важну улогу у развоју расуђивања, доношења одлука, социјалних вештина. Алкохол може да ремети нормалне неуроразвојне процесе који би требало да изоштре пажњу и извршне функције, нападајући управо фронтални режањ. 

Међу бројним болестима зависности, алкохолизам представља једну од најприсутнијих. Много је узрока због којих грађани Србије посежу за чашицама, чашама и флашама у којима се налази мањи или већи проценат 
етил алкохола. 

Њих свакако треба тражити у распону од традиционалних српских обичаја, да се и радост и жалост завршавају алкохолном капљицом, па све до тешке економске ситуације и социјалне беде у земљи Србији.


Проблем алкохолизма, који је на овим просторима присутан вековима, потиснула је најсмртоноснија планетарна болест зависности – наркоманија.

Powered by Blogger.