OШ "БОРА СТАНКОВИЋ" БЕОГРАД

OШ "БОРА СТАНКОВИЋ" БЕОГРАД

Програм Петнице за основце


Истраживачка станица Петница традиционално организује Летњу научну школу, једини програм намењен ученицима основних школа.


У програму учествује 80 ученика осмих разреда из више од 55 основних школа из Србије, Македоније, Босне и Херцеговине, Црне Горе и Словеније.

Летња научна школа траје две недеље, а учесници ће имати прилику да се упознају са 15 различитих научлних дисциплина.

На почетку Летње научне школе сви осмаци који учествују имали су прилику да слушају предавања из различитих наука, како би се упознали са основним научним методама и принципима многих наука. Након тога ће у наредних неколико дана ученици боравити у лабораторијама Истраживачке станице Петница где ће реализовати осам сетова вежби из физике електронике, биологије, хемије, геологије и археологије.

Током последњег сегмента Школе ученици имају прилику да бирају на која ће предавања да иду, у зависности од тога шта их интересује највише.

Програм Летње школе за основце је организован тако да кроз занимљиве и актуелне теме буду приказане појединачне науке – од астрономије, физике, математике, електронике и рачунарства, преко биологије, хемије и геологије, па до археологије, историје, психологије , лингвистике и антропологије.

Осмаци имају прилику да присуствују предавањима о гладијаторима, планетама око других звезда, занимљивим инсектима, настанку планете Земље и континената, екологији, коришћењу воде и мензура као аналогних рачунара, томе како да добро представе свој рад и резултате, о ДНК човека, о истраживањима старих твђава, о нерешеним проблемима у математици и математичким играма, о моди у социјализму…

У реализацији Летње научне школе било ће бити ангажовано 60 средњошколаца и студената основних студија који ће учествовати у програму, предавањима и вежбама, уз надзор 10 стручних радника Истраживачке станице Петница.

Летња научна школа одржава се ове године од 6. до 19. септембра.
Powered by Blogger.