OШ "БОРА СТАНКОВИЋ" БЕОГРАД

OШ "БОРА СТАНКОВИЋ" БЕОГРАД

Једна занимљива епизода из лектире"Поп Ћира и поп Спира"


Прича о поп Ћири и поп Спири је испричана крајем деветнаестог века. У то време се живело споро, мирно, опуштено, без радија, телефона, посебно у војвођанским селима. Ипак, када би се десило нешто што је одскакало од мирне сеоске свакодневице, цело село би о томе било обавештено највећом брзином. Затим би се данима у селу о томе расправљало и причало, нагађало и препричавало.

Тако је и у причи Стевана Сремца. Наиме, два попа су се посвађала држећи страну својим попадијама и кћеркама, а узрок свађе је био нови, млади учитељ, господин Пера. Поп Спира је ударио поп Ћиру и избио му зуб.

Та вест је подигла село на ноге и то највише захваљујући фрау Габријели. Она је била "сеоски телеграф", како су је звали у отменијим кућама или "сеоски добош", како су је звали паори. Свако село је имало своју фрау Габријелу јер би живот у селима био сувише монотон и незанимљив без њих.


Фрау Габријела Стевана Сремца је брже-боље кренула од куће до куће и о догађају који се десио у 9 ујутро, село је причало већ поподне. Толико је журила, да за што краће време обавести што више људи, да је остала без подсукње и сукње. А како је све више сељана сазнавало причу, прича је расла и кривила се тако да је до оних који су живели на крајевима села дошао глас да су се попови још у Темишвару потукли, али да је прави обрачун наступио тек по њиховом повратку у село јер је човек ипак најкомотнији код своје куће. И тако су се дан по повратку из Темишвара, попови сусрели. Поп Ћира је хтео да удару поп Спиру левчом, али се овај измакао, затим тако ударио поп Ћиру да му је "окренуо доњу вилицу на леђа" и избио му све зубе. Брица Софра је једва наместио поп Ћири вилицу, зубима није било спаса. Ето, тако је фрау Габријела умножила поп Ћирин избијен зуб и надувала целу причу као балон.

Данас је живот у селима другачији. Попова као што су били поп Ћира и поп Спира више нема, жена као што су биле њихове попадије и кћери, такође, нема. Ипак, нешто се није променило! "Фрау Габријеле" су још увек присутне и исте као и некада. Њима телефон, интернет, телевизија и савремени живот не могу ништа. Оне су непроменљиве и даље "не спавају", уши су им стално начуљене и хватају све вести као радари. Језик им је стално у покрету и никада се не умара. Оне живе за трачеве и од трчева.

Време из "Поп Ћире и поп Спире" је давна прошлост. Преживеле су само "Фрау Габријеле". И трајаће док буде света и људи!
Огњен Поповић VII3
ОШ "Бора Станковић" Београд
Powered by Blogger.