OШ "БОРА СТАНКОВИЋ" БЕОГРАД

OШ "БОРА СТАНКОВИЋ" БЕОГРАД

Бранковина, Ваљево - једнодневни излет
Десанка Максимовић: СРЕЋА 

Не мерим више време на сате,
ни по сунчевом врелом ходу
дан ми је кад његове се очи врате
и ноћ кад поново од мене оду.

Не мерим срећу смехом, ни тиме
да ли је чежња моја од његове јача;
срећа је мени кад болно ћутим с њиме
и кад нам срца бију ритмом плача.
Није ми жао што ће живота воде
однети и моје гране зелене;
сад нека младост и све нека оде:
он је задивљен стао крај мене.

---------------------------------------------------------------------------

05.05.2012. Једнодневни излет . . .БРАНКОВИНА


БРАНКОВИНА ЈЕ ЈЕДИНСТВЕНА КУЛТУРНО-ИСТОРИЈСКА ЦЕЛИНА. ПОСТОЈБИНА ЈЕ ЧУВЕНЕ ПОРОДИЦЕ НЕНАДОВИЋА ТЈ. ЈАКОВА, МАТЕЈЕ, СИМЕ И ЉУБОМИРА. ОВДЕ СУ ЊИХОВИ ГРОБОВИ И СПОМЕНИЦИ, ЦРКВА И ШКОЛА. У ПОРТИ ЦРКВЕ У БРАНКОВИНИ ПОЧИВА НАША ПОЗНАТА ПЕСНИКИЊА ДЕСАНКА МАКСИМОВИЋ. СТАРА ШКОЛА, У КОЈОЈ ЈЕ УЧИЛА АДАПТИРАНА ЈЕ И ПРЕТВОРЕНА У СПОМЕН-МУЗЕЈ, А УРАЂЕНА ЈЕ И СПОМЕН-СОБА ПОСВЕЋЕНА ПЕСНИКИЊИ. ПОСЕТА И ОБИЛАЗАК ГРОБА ДЕСАНКЕ МАКСИМОВИЋ. НАКОН ТОГА ПУТ ДАЉЕ НАСТАВЉАМО ПРЕМА ВАЉЕВУ.
ВАЉЕВО
ВАЉЕВО ЈЕ НАЈВЕЋИ ГРАД СЕВЕРОЗАПАДНЕ СРБИЈЕ. НАЈСТАРИЈИ ДЕО ГРАДА, ТЕШЊАР, ЈЕ КАЛДРМИСАНА МУЗЕЈ-УЛИЧИЦА ПУНА КАФАНИЦА И ЗАНАТСКИХ РАДИОНИЦА. ТЕШЊАР - СРАТИ ДЕО ГРАДА ВАЉЕВА ЈЕ ЈЕДАН ОД ЊЕГОВИХ НАЈУПЕЧАТЉИВИЈИХ СИМБОЛА. НАЛАЗИ СЕ НА ДЕСНОЈ ОБАЛИ КОЛУБАРЕ, СТЕШЊЕН ИЗМЕЂУ РЕЧНОГ ТОКА И БРДА. ТЕШЊАР ЈЕ ДАНАС ЈЕДНА ОД РЕТКИХ ОРИЈЕНТРАЛНИХ ЦЕЛИНА САЧУВАНИХ У СРБИЈИ. СЛОБОДНО ВРЕМЕ ЗА ШЕТЊУ И ОБИЛАЗАК ТЕШЊАРА, А ЗАТИМ НАСТАВАК ПУТА КА МАНАСТИРУ ЛЕЛИЋ.

МАНАСТИР ЛЕЛИЋ
У ЦЕНТРУ ЛЕЛИЋА, СЕЛА НАДОМАК ВАЉЕВА, ЦРКВА ЈЕ САГРАЂЕНА 1929. ГОД. А ПРОГЛАШЕНА ЗА МАНАСТИР 1997. МАНАСТИР ЈЕ ЗАДУЖБИНА ВЛАДИКЕ НИКОЛАЈА И ЊЕГОВОГ ОЦА ДРАГОМИРА ВЕЛИМИРОВИЋА. КРАЋЕ ЗАДРЖАВАЊЕ РАДИ ПОСЕТЕ И ОБИЛАСКА МАНАСТИРА, А ПОТОМ ПОВРАТАК ЗА БЕОГРАД. ДОЛАЗАК ИСПРЕД ШКОЛЕ У ВЕЧЕРЊИМ ЧАСОВИМА (20.00часова)


Фотграфије и текст:
  Сања Рашчанин, професор биологије
Powered by Blogger.