OШ "БОРА СТАНКОВИЋ" БЕОГРАД

OШ "БОРА СТАНКОВИЋ" БЕОГРАД

Манастир Манасија ( једнодневни излет )


Манастир Манасија
( једнодневни излет ) 12.05.2012.


Манастир Манасија (Ресава) је један од најзначајнијих споменика српске средњовековне културе и најзначајнија грађевина која припада такозваној „Моравској школи“. Налази се на око 30 километара од аутопута Београд - Ниш, близу Деспотовца.Манастир је подигао деспот Стефан Лазаревић, познат и као Високи Стефан, чије се мошти, по мишљењу неких стручњака, налазе у јужном делу цркве, испод беле мермерне плоче.

Градња је трајала између 1407. и 1418. године. Одмах после оснивања, Манасија је постала културни центар деспотовине. Њена „Ресавска школа“ била је преписивачка радионица и била је извор писаних дела и превода и после пада деспотовине, кроз цео 15. и 16. век.

Ресавска пећина
Ресавска (Дивљаковачка) пећина је пећина у источној Србији. Смештена у источној Србији на 20 километара од Деспотовца, у кречњачком брду Бабина Глава. Спада међу највеће и најлепше пећине у Србији. 


Пећина је истражена до 2850 метара, а део за туристички обилазак је дуг 800 метара. Температура у пећини током целе године је 7oC, а релативна влажност ваздуха је 80%-100%.

Велики бук (Лисине) 


Велики Бук или Лисине је водопад у источној Србији, на падинама Бељанице на речици Врелу, десној притоци реке Ресаве. Смештен је на око 380 метара надморске висине, у близини Ресавске пећине. Дуго је сматран највишим водопадом у земљи, са висином од 25 метара[1], док током 1990-их нису откривени водопади на Старој планини. 


Према типу настанка спада у акумулационе водопаде, настале акумулацијом бигра. У подножју је формирано језерце мале дубине, окружено бигреним блоковима. Под заштитом је државе, као резерват природе од изузетног значаја.

Манастир Раваница 


Манастир Раваница је манастир у Србији и налази се у подножју Кучајских планина, поред села Сење код Ћуприје. Раваница је задужбина кнеза Лазара, који је погинуо у бици на Косову на Видовдан, 28. јуна 1389.

Црква је посвећена Вазнесењу Господњем и ограђена је чврстим одбрамбеним зидом са седам кула. Раваница је саграђена између 1375. и 1377. године, а фреске су осликане неколико година пред Косовску битку. Ктиторска композиција је измењена и досликана је Лазарева погибија. На њој се, поред кнеза Лазара налази и књегиња Милица и њихови синови Стефан и Вук.


Powered by Blogger.