OШ "БОРА СТАНКОВИЋ" БЕОГРАД

OШ "БОРА СТАНКОВИЋ" БЕОГРАД

КРПЕЉ - Будите опрезни све до зиме

Крпељ је пауколики ектопаразит из реда Ixodida поткласе Acarina. Крпељи се деле на тврде и меке. Крпељи најчешће бораве на врху високих трава.Крпељи могу бити преносиоци бројних спирохета, најчешће борелије (бактерија Borrelia burgdorferi) која може проузроковати лајмску болест која је безопасна ако се довољно рано утврди.

У каснијем стадијуму ова болест проузрокује компликације као нпр. артритис, хронично отицање зглобова као и оштећења периферног нервног система.

 Убод крпеља је безболан тако да је након боравка у природи неопходно прегледати кожу целог тела. Посебно пажњу треба посветити контроли места са нежном кожом, док је код деце неопходна комплетна контрола. Овај паразит, уколико се не уклони, остаје дуго времена на "домаћину".


Крпељи постају активни од раног пролећа па све до касне јесени, а најчешће нападају излетнике у природи тако што се "увуку" под кожу и почну да се хране људском крвљу.
Највећи проблем људском здрављу могу да нанесу они крпељи заражени одређеном врстом бактерије, јер су као такви преносиоци Лајмске болести.


Без обзира да ли је крпељ заражен или не, препоручљиво је да се извади одмах након што се установи да је 'ушао' под кожу, како не би почео да се храни крвљу и тако пренео болест.


Када крпељ заражен бактеријом убоде човека, први знаци болести јављају се одмах или до месец дана, а на месту убода појављује се бубуљица и прстенасто црвенило.


 Истовремено се може јавити и повишена телесна температура, главобоља, болови у мишићима и зглобовима и уколико се у почетној фази болести не приступи лечењу после шест до осам недеља, мозе доћи до запаљења можданих опни или нерава, зглобова, срчаног мишића и других органа. 


Стручњаци саветују да се одстрањивање обавља пинцетом што ближе кожи, без притиска на трбух крпеља, гњечења или кидања, а место убода треба дезинфиковати.


Али без обзира на то што постоје разни савети како сами да  уклоните крпељ, идите код лекара. Он ће то учинити најбоље и најбезболније.

Powered by Blogger.