OШ "БОРА СТАНКОВИЋ" БЕОГРАД

OШ "БОРА СТАНКОВИЋ" БЕОГРАД

9. Мај - Дан победе


Дан победе над фашизмом обележен је данас широм Србије низом манифестација и полагањем венаца на споменике борцима палим у ратовима.
После шестогодишњег оружаног сукоба који је почео 1. септембра 1939. нападом нацистичке Немачке на Пољску, а настављен и нападом држава сила Осовине 6. априла 1941. на Краљевину Југославију, Други светски рат на европским просторима окончан је 9. маја 1945. ступањем на снагу безусловне капитулације оружане силе Трећег рајха.


Други светски рат представља највећи и по обиму страдања најтрагичнији оружани сукоб у историји човечанства, а само на простору Југославије током четири ратне године страдало је више стотина хиљада цивила и припадника партизанских одреда.


Долазак нациста на власт у Немачкој 1933. представљао је прекретницу у историји Европе у прошлом столећу.

Победивши на таласу примитивног и лажног патриотизма, агресивног национализма и расизма, отворено ширећи антисемитизам и нетрпељивост према Словенима и Ромима, власт Адолфа Хитлера отпочела је успостављање режима заснованог на отвореном насиљу, нетолеранцији и искључивости.

Чињеница да је ултрадесничарска националистичка странка која је отворено позивала на насиље и уништење других, као што је била немачка Националсоцијалистичка радничка партија, на власт дошла победивши на изборима, забринула је све демократске снаге у Европи.

Користећи незадовољство грађана и осећај националног понижења услед пораза у Првом светском рату, Хитлер је својим сународницима понудио друштво "ослобођено" од Јевреја, комуниста, демократа, антифашиста, интелектуалаца и свега што представља основну вредност савремене цивилизације.

Дан победе = Дан Европе

Таква пошаст искључивости, државног насиља и разарања захватила је и Југославију током дуге четири ратне године.

Југославија је била распарчана од окупационих армија, док је на значајном делу њене територије успостављена марионетска Независна држава Хрватска, чије су власти већ у априлу 1941. отпочеле са организованим злочинима над Србима, Јеврејима, Ромима и антифашистима.

Организовани, оружани отпор тада највећој војној сили у Европи почео је већ током лета 1941, када је дошло до избијања устанка против окупатора и квислинга, да би се борбе несмањеним интензитетом наставиле све до јесени 1944, односно до пролећа 1945.

Масовна страдања цивила у Јајинцима, Краљеву, Крагујевцу, на Старом Сајмишту у Београду, у Новом Саду, Нишу и другим насељима широм Србије остала су застрашујуће сведочанство рата на њеном тлу, а историја је та недела видела и осудила као злочин против хуманости.

Други светски рат на територији окупиране Европе и Југославије оставио је трагичне последице масовног страдања недужних, материјалних разарања, грађанског сукоба, истинске антифашистичке борбе и организованог оружаног отпора, али и сарадње са окупационим снагама.

Болне ране тог рата Југославија и Србија осећале су у деценијама које су следиле.

Дан победе над фашизмом у Другом светском рату обележава се и као Дан Европе, имајући у виду да је савремена Европа заснована на основним принципима и начелима који су водили борце против нацизма и фашизма - мира, разумевања, толеранције и сарадње.


Тим пре Дан победе представља прилику да се одавањем почасти страдалима истакне опредељење за очување тековина остварених том победом, наведено је у саопштењу.
Powered by Blogger.