OШ "БОРА СТАНКОВИЋ" БЕОГРАД

OШ "БОРА СТАНКОВИЋ" БЕОГРАД

25. Мај - Догодило се на данашњи дан


25. мај (25.5.) је 145. дан године по грегоријанском календару (146. у преступној години). До краја године има још 220 дана.

1787. - Под председништвом Џорџа Вашингтона, у Филаделфији је почела с радом уставна конвенција. Нацрт устава прве модерне демократске државе у свету, САД, усвојен је 17. септембра, након готово четири месеца расправљања.

1803. - Рођен амерички писац и филозоф Ралф Валдо Емерсон, оснивач "Клуба трансценденталиста". Као син пастора прихватио је свештенички позив, али га је доцније напустио. У књигама и предавањима изражавао је пантеистичку љубав према природи. Имао је романтичну визију социјалне правде, етичке исправности и одговорности. Дела: "Природа", "Огледи", "Узорни људи", "Вођ живота", "Друштво и усамљеност", "Поеме".

1804. - Постављена је прва ђумрукана (царинарница) Карађорђеве Србије, на Сави код Остружнице, о чему сведоче записи Петра Јокића, Карађорђевог буљубаше. Датум постављања прве царинарнице нововековне српске државе, прихваћен је као Дан царинске службе Србије.

1810. - У Рио де ла Плати у Аргентини почела побуна против шпанског колонијалног режима, а власт је преузела привремена влада. Тај дан се прославља као Дан независности Аргентине, мада је независност формално проглашена у јулу 1816.

1840. - У Србији уведен јавни поштански саобраћај отварањем прве поште у Београду, у згради на Калемегдану. Пошта је из Београда у друга места у земљи отпремана средом и суботом.

Франше Депере
1856. - године рођен је француски маршал Луј Феликс Франсоа Франше Депере, истакнути војсковођа у Првом светском рату и почасни војвода Српске војске. У јуну 1918. преузео је врховну команду над савезничким снагама на Солунском фронту. Његова је била одлука да српска војска, као најзаинтересованији и најборбенији део савезничких снага на том ратишту, треба прва да крене у пробој фронта. Процена се показала тачном, пошто је српска војска, после заповести за пробој фронта, брзо поразила Бугаре и присилила их на капитулацију, затим и аустријске и немачке трупе, што је било одлучујуће за слом Централних сила и окончање Првог светског рата.

слика Константин Данијела
1873. - Умро је Константин Данил, један од највећих српских сликара 19. века, представник српског бидермајера. Стилом и техником близак бечким класицистима, израдио је низ иконостаса, међу којима су најзначајнији у Успенској цркви у Панчеву и у епархијској цркви у Темишвару, као и портрете, мртву природу, композиције. Достизао је право мајсторство као портретиста, испољавајући знатну уметничку снагу и племенитост колорита. Дела: "Госпођа Вајглинг", "Уметникова жена", "Госпођа Тетеши", "Првендар". За ремек дела српског сликарства сматрају се његов "Павле Кенгелац" као и "Свети Архангел Гаврило".

Игор Сикорски

1889. -  Рођен је Игор Сикорски, руски конструктор авиона и хеликоптера. (†1972) један од најзначајнијих пионира авијације. Хеликоптер је конструисао још 1908, а 1913. први изградио авион с више мотора. Његове велике летилице су га прославиле у Првом светском рату, посебно авион "Иља Муромец" с четири мотора по 55 коњских снага. После емигрирања у САД наставио је да израђује вишемоторне авионе, а изради хеликоптера се вратио 1939, усавршавајући их током Другог светског рата и после њега.

1895. - Британски писац Оскар Вајлд осуђен на две године робије због хомосексуалности.

1911. - Председник Мексика Порфирио Дијас поднео је оставку после победе револуционарних снага над трупама владе у грађанском рату.

1914. - Рођен је Слободан Принцип Сељо, народни херој Југославије (†1942)

1915. - Завршена битка за град Ипр у Првом светском рату у којој је било 105.000 погинулих и рањених, а током које су Немци први пут употребили отровни гас који је по том граду добио назив иперит.

1922. - Рођен је италијански политичар Енрико Берлингуер, генерални секретар Комунистичке партије Италије од 1972. до смрти 1984, један од најистакнутијих поборника "еврокомунизма" (званично "спој демократије и социјализма" у ствари одустајање од идеје револуционарног доласка на власт и прихватање институција парламентаризма) и творац стратегија "историјског компромиса" с грађанским странкама, пре свега с демохришћанима, и "демократске алтернативе". У раној младости постао је комуниста и 1944. ухапшен је као секретар комунистичке омладине у родном Сасарију на Сардинији. У Централни комитет партије ушао је 1945, члан Политбироа постао је 1959, а заменик генералног секретара 1969. Као лидер партије потпуно је сузбио совјетски утицај у највећој комунистичкој партији на Западу.

1923. - Велика Британија признала независност Трансјорданије под емиром Абдулахом. Истог дана 1946. новим споразумом је признат суверенитет те блискоисточне државе назване Јордан са Абдулахом као краљем.

1929. - У Народном позоришту у Београду изведена је премијера „Госпође министарке“ Бранислава Нушића. Редитељ је био Витомир Богић, а сценограф Ананије Вербицки. Насловну улогу тумачила је Жанка Стокић, којој је Нушић унапред наменио улогу.

1944. - Немци су у Другом светском рату почели ваздушни десант на Дрвар где је био смештен Врховни штаб југословенских партизана.

Штафета младости
1945. -  Штафета младости је палица која је ишла кроз целу СФР Југославију и сваког 25. маја додељивана је тадашњем југословенском председнику Јосипу Брозу Титу. Тај датум проглашен је за његов службени датум рођења, иако је Тито био рођен 7. маја. Такође, овај празник се звао „Дан младости“.  Штафета младости је уведена 1945. године, на предлог омладине Крагујевца, као „Титова штафета“. У првој Титовој штафети, учествовало је 12500 омладинаца, који су претрчавши трасу дугу 9000 километара, Титу предали првих девет штафетних палица и Плаву књигу са 15000 потписа омладине Шумадије. Те прве штафете предате су му у Загребу, док је наредних година, све до 1956. Тито лично примао последње носиоце штафете пред Белим двором у Београду, чему је претходио свечани дочек на Тргу Републике.
Године 1957, на Титову иницијативу, овај догађај проглашен је за „Дан младости“. До Титове смрти, 1980. године, штафета се додељивала лично њему на стадиону „ЈНА“ у Београду. Штафета младости 1980. године, која се у сусрет осамдесет и осмом Титовом рођендану, на дан његове смрти 4. маја затекла на путу по Хрватској, прекинула је свој пут и положена је на одар председника у Скупштини СФРЈ.
Штафета младости наставља свој живот и после смрти Јосипа Броза и постаје симбол љубави и оданости његовом делу. Са заклетвом Југославена да ће и убудуће бити чврсти и непоколебљиви на Титовом путу, предаје се испод портрета Јосипа Броза, председнику Савеза социјалитичке омладине Југославије.

1957. - на Титову иницијативу, догађај "Штафета младости" проглашен је за „Дан младости“. До Титове смрти, 1980. године, штафета се додељивала лично њему на стадиону „ЈНА“ у Београду. Штафета младости 1980. године, која се у сусрет осамдесет и осмом Титовом рођендану, на дан његове смрти 4. маја затекла на путу по Хрватској, прекинула је свој пут и положена је на одар председника у Скупштини СФРЈ.

1960. - Током кинеско-непалских препирки око границе на Монт Евересту, Кинези су стигли на северну страну врха и поставили кинеску заставу и бисту Мао Цедунга.

1961. - Британски адвокат Питер Бененсон основао у Лондону Организацију за људска права Амнести интернешенел.

Зора Петровић
1962. - Умрла је српска сликарка Зора Петровић, професор Академије ликовних уметности у Београду, члан Српске академије наука и уметности. Сликарство је учила код Љубе Ивановића, Мила Милуновића и вајара Ђорђа Јовановића, потом усавршавала у Пешти и Паризу. Њена дела одишу снажним темпераментом и јаким колоритом. Претежно је сликала актове и жене из народа. Њено монументално фигурално сликарство наслања се на традиције средњовековних српских фресака и боје и облике нашег поднебља.

1963. - Самит афричких држава у Адис Абеби је окончан споразумом о оснивању Организације афричког јединства.

1969. - У Судану је државним ударом власт преузео пуковник Џафар Мохамед ал-Нимеири.

1979. - Одмах након полетања са чикашког аеродрома, срушио се амерички авион "DC-10" пошто му је претходно отпао један мотор. Погинуло је свих 273 путника и чланова посаде.

1983. - У пожарима који су захватили три брода на реци Нил у јужном Египту погинуло је више од 300 људи.

1991. - Завршена је дводневна акција током које су Израелци „ваздушним мостом“ пребацили 15.000 етиопских Јевреја из Адис Абебе у Израел.

Оскар Луиђи Скалфаро

1992. - Оскар Луиђи Скалфаро постао председник Италије.

1993. - Савет безбедности УН усвојио је резолуцију 827 о оснивању Међународног суда за ратне злочине почињене на тлу бивше Југославије са седиштем у Хагу. То је био први такав суд после судова у Нирнбергу (1945-46) и Токију (1946-48). Године 1994. основан је и Међународни кривични суд за Руанду са седиштем у танзанијском граду Аруши.

1994. - Руски књижевник Александар Солжењицин вратио се у Русију након 20 година изгнанства.

1995. -  Авијација НАТО-а, у рату у БиХ, бомбардовала је складиште муниције Војске Републике Српске код Пала. Срби су одговорили узимањем за таоце 377 припадника мировних снага УН. Последњи таоци пуштени су 18. јуна. У експлозији гранате на централном тргу у Тузли 71 особа је погинула, а 108 рањено.

1996. - Бивши бугарски цар Симеон II вратио се у земљу након 50-огодишњег егзила.

1997. - Војним ударом збачена је цивилна влада у Сијера Леонеу, а председник Ахмад Теџан Кабах принуђен је да напусти земљу.

2001. -  Десет година након распада СФР Југославије, представници новонасталих држава парафирали су у Бечу Споразум о подели имовине бивше заједничке земље.
Американац Ерик Вајхенмајер прва је слепа особа која је освојила Монт Еверст, на који се попео заједно са Шерманом Булом, 64-годишњим лекаром, који је тако постао најстарија особа која је освојила овај врх.

2001. - Умро кубански фотограф Алберто Корда, познат по фотографијама јужноамеричког герилског вође Ернеста Че Геваре.

2002. - У паду авиона кинеске авио компаније „Чајна ерлајнс“ у море у тајванском заливу, погинуло је 225 путника и чланова посаде.

2004. - Шеф УНМИК-а Хари Холкери поднео је оставку из здравствених разлога, три месеца пре истека мандата. 


Ерих Кош
2010.  - Умро је српски књижевник Ерих Кош, члан САНУ, преводилац, дипломата. Рођен је у Сарајеву 1913. био је српски књижевник, преводилац и академик јеврејског порекла.а дипломирао је на Правном факултету у Београду 1935. Био је припадник Ноп-а од 1941. Дела: "Досије Храбак", "У потрази за Месијом", "Писац говора", "Тај проклети занат списатељски", "Узгредне забелешке".
Био је у више мандата члан управе Удружења књижевника Србије, као и председник и члан управе ПЕН- клуба Србије. Учествовао је, запаженим рефератима, на више конгреса ове међународне књижевне организације. Такође, један је од оснивача и првих уредника часописа „Савременик“.


Powered by Blogger.