OШ "БОРА СТАНКОВИЋ" БЕОГРАД

OШ "БОРА СТАНКОВИЋ" БЕОГРАД

Добробит животиња


Пре набавке кућног љубимца, треба добро промислити и анализирати ова питања како његов живот не бисмо учинили неподношљивим а и како не бисмо дошли под удар Закона о добробити животиња.  

                                                                    
Према статистичким подацима, само у Београду има више од 70.000 кућних  љубимаца, 
а у целој Србији, наравно много више. 

Да ли смо сигурни да они уживају довољно пажње? Да ли их чувамо у условима који су за њих довољно добри? Да ли смо у стању да обезбедимо све неопходне услове, укључујући обавезно и оне финансијске, пре него што набавимо жељеног љубимца?


Будући закон инсистира да се кућним љубимцима , као и осталим животињама које човек користи ( домаће животиње, дивље животиње у заточеништву) мора обезбедити 5 универзалних слобода. То су:

  • Слобода од глади и жеђи- кроз обезбеђивање довољних количина квалитетне хране и свеже воде 
  • Слобода од неудобности- кроз обезбеђивање одговарајућег заклона и места за одмор 
  • Слобода од бола, повреда, болести- кроз обезбеђивање брзе и адекватне ветеринарске неге и превентивне здравствене заштите 
  • Слобода од страха, стреса, патње- кроз обезбеђивање услова при којима поступци човека неће довести до менталне патње 
  • Слобода да испољава основне облике понашања, карактеристичне за врсту- кроз обезбеђивање довољно простора,адекватних објеката за држање животиња и одговарајућег друштва животиње исте врсте
  
Постоје и многе организације у свету које се баве бригом о животињама. Једна од њих је Орка. То је организација за поштовање и бригу о животињама. Циљ ове организације је да се створи култура поштовања, бриге и одговорног односа према животињама, као и да промовише заштиту добробити животиња као важно друштвено питање. Њихове активности превасходно су усмерене на законодавство, при чему се труде да помажу држави да изради квалитетне законе и прописе, чиме ће се поправити стање по питању бриге о животињама.


  
Једнако значајна активност је образовање и то на свим нивоима. Већина случајева занемаривања и  злостављања животиња потиче из незнања. У овом тренутку, најзначајнија активност је спровођење акредитованог програма Добробит животиња кроз обуку наставника, васпитача и професора у школама. На тај начин ће се утицати на развијање свести о заштити животиња и развоју хуманитарних вредности сваког појединца, нарочито најмлађих.  
                                                                                                                                                          Закон је систематски акт који обухвата све животиње, али обухвата и све радње око животиња. Овим  Законом су регулисани услови и рад на фарми животиња, услови и рад прихватилишта за животиње, услови и рад зоолошких вртова, одгајивачница дивљих животиња, одгајивачница паса, салона за псе... Сви објекти у којима се животиње држе , репродукују и транспортују су регулисани овим Законом.


Овај Закон би требао да пропише и поступке са напуштеним животињама. Оне су брига свих нас а кроз повезивање сарадње са локалном самоуправом ови проблеми би били решени ако би се на свакој територији организовало прихватилиште за напуштене животиње. 

Закон се базира на научном сазнању да су животиње осећајна бића. Он уводи нову категорију животиња чији опстанак зависи од човека. То су кућни љубимци, домаће животиње, огледне животиње и дивље животиње у заточеништву. Те животиње су отргнуте из своје природне средине , а њихова добробит зависи искључиво од нас.

На територији Београда постоје и пансиони за напуштене животиње у којима можеш усвојити и удомити напуштене псе. Приликом ове одлуке мораш се договорити са родитељима и приликом усвајања потписаће се Уговор о усвајању животиње. То је папир у којем се твој родитељ као усвојилац обавезује да ће се савесно старати о животињи за сво време живота животиње, као и да ће савесно извршавати све обавезе у вези са животињом. 

ЧОВЕК  НЕ МОЖЕ ПОЖЕЛЕТИ ОДАНИЈЕГ ПРИЈАТЕЉА ОД ПСА.
              ОН УВЕК ОСЕТИ КАДА НЕШТО НИЈЕ У РЕДУ.
ТАДА МОЖЕМО БИТИ СИГУРНИ ДА НАС НЕЋЕ ОСТАВИТИ
               И ДА ЋЕ ПОКУШАТИ ДА НАС УТЕШИ.

Ништа није тако искрено и несебично као љубав животиње!


АУТОР ТЕКСТА И ФОТОГРАФИЈА 

                                                                                                                 Нена Марић
Powered by Blogger.