OШ "БОРА СТАНКОВИЋ" БЕОГРАД

OШ "БОРА СТАНКОВИЋ" БЕОГРАД

Блискост далеких предела - Сара ДемириВелика пешчана плажа, безброј малих увала, небо без облака, ужарено сунце и море са великим пенушавим таласима. Све то краси најлепши приморски градић.
Са једне стране стоје брда са старим маслињацима који попут неких тврђава штите овај град на дну Црне Горе. Са друге стране од мора га чувају праве тврђаве Старог града које постоје преко две хиљаде година.

Уске, камене улице, на стотине степеника, шум таласа који се разбијају о високе стене и мирис рибе из префињених ресторана дају душу успаваном граду.Довољно је да прођете кроз тешка гвоздена врата и већ сте утонули у масу људи. у овом делу града је све тако живо. Препуне посластичарнице са најразноврснијим куглама сладоледа, мала ћевабџинице и бурегџинице са својим мирисима, златаре које се нижу једна за другом.Иза једног брда опет тишина. Чују се само звуци природе. На обали опуштене Солане своје уточиште су нашле предивне ружичасте птице дугих ногу и дугог врата-фламингоси. Друштво им праве као снег бели пеликани велоких кљунова. На изласку из града, у једној скривеној ували у дубинама Јадранског мора. налази се потопљени некадашњи град. На површини мора се назиру обриси оронулог и напуштеног града.


Сви ови предели никога не остављају равнодушним. Кад сам у Улцињу, све ми ово делује некако блиско јер сваке године га све боље упознајем.


Сара Демири VIII/5
Powered by Blogger.