OШ "БОРА СТАНКОВИЋ" БЕОГРАД

OШ "БОРА СТАНКОВИЋ" БЕОГРАД

Салзбург - СалцбургСалцбург је четврти по величини град у Аустрији, смештен у средишњем делу државе. Салцбург је управно, привредно и културно средиште истоимене покрајине Салцбург, где чини засебан градски округ.


Салцбург је познат по старом језгру у бароку, једним од најочуванијих у средњој Европи. Због тога је градско језгро Салцбурга уврштено на листу културне баштине Унеска. У сагласју је и друга посебност Салцбурга - познат је и као „град класичне музике“, највише захваљујући томе што се ту родио Волфганг Амадеус Моцарт.


Салцбург је познат и по близини Алпа и чувених алпских зимских центара, па га зову и „Вратима Алпа“. Важан детаљ је и дубока повезаност града са римокатоличком црквом, па је Салцбруг и важно ходочасничко средиште. Све ово заједно чини Салцбург важним туристичким одредиштем не само у држави, већ и у Европи.


Реч Салцбург  у преводу значи „град соли“ (salz+burg). Порекло овог назива везано је за средњи век, када је реком Салцах превожена со. Као вредна роба тог доба она је подлегала царини на месту данашњег града. Захваљујући томе овде се развио дворац (град), из кога се изродило данашње градско насеље.


Салцбург се налази у средишњем делу Аустрије, близу немачке границе (око 15 км). Тако је Салцбургу најближи већи град немачки Минхен на 150 км удаљености западно од града. Престоница Беч удаљен је око 300 км источно или 3 и по часа вожње.


Клима у граду је умерено континетална са благим утицајем планинске климе са оближњих Алпа (правац дувања ветрова, зимски снег). Просечна годишња температура је 9°C, а просечна количина падавина је 1184 мм. Кроз град протиче река Салцах, која овом месту излази из алпских долина у равничарско подручје северно од града.


Салцбург има очувано старо градско језгро, махом образовано у време барока. Старо језгро се сместило испод средњовековног дворца на брду и састављено је од низа тргова и уских улица. Као важно средиште римокатоличке цркве град има много цркава и капела, које су монуметалне и раскошне. Град има велики број палата и паркова.

Близина Алпа, заоставштина Моцарта, околна језера чине Салцбург важним туристичких одредиштем. Због својих знаменитости, али и великих туристичких капацитета град Салбург се пријавио за организовање Зимске олимпијске игре 2014. г.

Powered by Blogger.