OШ "БОРА СТАНКОВИЋ" БЕОГРАД

OШ "БОРА СТАНКОВИЋ" БЕОГРАД

Панчићева оморика – ледена лепотица, Ивана Кајганић


Оморика је насељавала у далекој прошлости све континенте, али данас је њено једино природно станиште у нашој земљи на стрмим каменитим обронцима планине Таре.

У оквиру Националниог парка Тара у близин и Митровца налази се резерват Црвени поток или Тепих ливада где је једино налазиште оморике, овог пута на тресетној подлози. У резерват се може слободно ући, али се, како пише на улазу, ништа из њега не сме понети .


Свака биљка или животиња која ту оконча свој век, ту и иструли. У ограђеном делу расте и једно стабло оморике – право и високо са пирамидалном крошњом. Застаје дах кад се погледа у њу спрам неба. 

Висина оморике може бити и до 30 метара .Иглице су дуге од 8 до 18 мм, са горње стране су сјајно зелене, а са доње имају две беле линије .Шишарке су дуге од 3-6 цм ,мушке смеђе а женске изразито љубичасте боје .

Намучио се Јосиф Панчић док је доказао свету да је пронашао потпуно нову врсту четинара. Свој проналазак објавио је у немачком часопису под називом „Један нов четинар у источним Алпима.“ То је било 1875. год .,а ти источни Алпи су западна Србија, кањон реке Дрине, планина Тара, село Заовине. Критике нису биле на његовој страни. 

Оспораван је, али је издржао, а нова врста четирана је по њему добила име Панчићева оморика. Народ овдашњи је по њему назвао и најлепши врх Копаоника.

25. фебруар 1888.год. ,пре 120,година Јосиф Панчић је умро, сахрањен је на Копаонику у сандуку направљеном од оморике. Ивана Кајганић VII 6
ОШ "Бора Станковић" Београд 
Powered by Blogger.