OШ "БОРА СТАНКОВИЋ" БЕОГРАД

OШ "БОРА СТАНКОВИЋ" БЕОГРАД

21. Новембар - Данас је Свети Архистратиг Михаил


 Српска православна црква и православни верници данас славе Сабор светог Архангела Михаила, празник установљен у првим вековима хришћаске проповеди.

Празник се увек  обележава 21. новембра по новом календару, спомен је на једног од анђела који су се, према предању, са војском свих анђела супротставили силама зла.


Свети архангел Михаило, присутан не само у хришћанству већ и у свим религијама, обележен је црвеним словом у богослужбеном календару. Према предању, архистратиг Михаило, који је сабрао војску анђела да би се супротставили силама зла палог анђела Луцифера, увршћен је у календар Христове цркве у четвртом веку.

Овај празник православни Срби славе као Аранђеловдан, а у народу се верује да је свети архангел „живи светац“ па се у неким крајевима на славске обреде не износи жито.

Према учењу Цркве, први анђео је од почетка стварања света присутан међу људима као „жива сила небеска“ и није човек који се посветио и ушао у ред светих својим светим делима.


Црква каже да се и на овај празник приноси жито, али не светитељу већ свим упокојеним прецима који су се заветовали Светом архангелу Михаилу. На православним иконама се архангел Михаило представља са крилима, у војводској одежди, са мачем у једној и кантаром у другој руци.

Светог Архангела као свог заштитника слави данас и београдска Саборна црква, освештана на Аранђеловдан 1845. године, чији је ктитор био српски кнез Милош Обреновић (1780-1860).


Powered by Blogger.