OШ "БОРА СТАНКОВИЋ" БЕОГРАД

OШ "БОРА СТАНКОВИЋ" БЕОГРАД

26. Септембар - Европски Дан језика


Сваке године 26. септембра Европа слави многе језике који се говоре на њеној територији, обележавајући Европски дан језика низом манифестација.Европски дан језика је проглашен од стране Савета Европе уз покровитељство Европске уније 6. децембра 2001. године у убеђењу да је европска вишејезичност драгоцена реалност коју треба сачувати, вредновати и бранити у будућности.

Од те године, сваког 26. септембра се организују скупови чији циљ је представљање и унапређивање наше богате европске језичке баштине и подстицање грађана да уче нове језике. Осим подизања нивоа свести о значају учења језика код људи свих старосних доба и током целог зивота, међу главним циљевима Европског дана језика су промоција језичке разноврсности и међукултурног дијалога међу народима.


Ове године Европски дан језика жели да истакне да језици могу да отворе и нове културне и професионалне хоризонте, осим што су инструмент који олакшава излазак на тржисте рада или промоцију на професионалном плану. Широм Европе биће организоване многе манифестације за децу и одрасле: предавања, семинари, радио и телевизијски програми.


Powered by Blogger.