OШ "БОРА СТАНКОВИЋ" БЕОГРАД

OШ "БОРА СТАНКОВИЋ" БЕОГРАД

УПУТСТВА ЗА УЧЕНИКЕ - Завршни испит 2013/14. године

Како ће дефинитивно изгледати овогодишња мала матура, осмаци ће први пут видети 9. и 10. маја за када је заказано пробно тестирање. Завршни испит званично ће полагати 16, 17. и 18. јуна. Првог дана решаваће тест из српског, другог из математике, а последњег из комбинованог теста.

У петак, 9. маја, осмаци ће од 12 до 14 сати полагати пробни комбиновани тест. Сутрадан, у суботу, 10. маја, од 9 ујутру до 11 сати, имаће пробни испит из српског (матерњег) језика, затим ће наступити тридесетоминутна пауза, а у 11.30 почеће проба испита из математике. 

Мала матура ће се полагати 16, 17. и 18. јуна, од 10 до 12 сати. Првог дана ове тродневне провере знања осмаци ће решавати тест из српског (матерњег) језика, сутрадан из математике, а трећег дана комбиновани тест сачињен од питања из пет предмета: историје, биологије, географије, физике и хемије. Прелиминарни резултати завршног испита требало би да буду познати до 20. јуна, а три дана затим предвиђена су за пријем и решавање евентуалних жалби родитеља и ученика. Коначни резултати знаће се у четвртак, 26. јуна, а тог дана почеће и упис у средње школе.

Мала матура носиће укупно 40 бодова, док ће се успех од шестог до осмог разреда вредновати са 60 поена.

Тачан одговор на тестовима из математике и матерњег језика носиће 0,8 бодова, док тачан одговор на трећем тесту доноси 0,4 бода. Примера ради, ученик који из математике или српског исправно уради 15 од 20 задатака, освојиће укупно 12 бодова (15 x 0,8). У случају трећег теста, они који би урадили тачно 15 од 20 питања, добили би шест бодова (15 x 0,4). Подсетимо, тест из српског и математике носиће по 16 бодова, док ће комбиновани тест вредети осам поена.
Први пут ове године знање осмака ће се, осим из српског и математике, тестирати и на потпуно непознатим задацима из пет предмета: биологије, географије, хемије, физике и историје. (комбиновани тест)

Историја, географија, физика, биологија и хемија ће у тесту бити заступљене са три до пет задатака. Претпоставља се да ће распоред бити исти као на прошлогодишњем пробном тестирању. Тада је на тесту било пет задатака из биологије, три из хемије, а по четири из историје, географије и физике.


Powered by Blogger.