OШ "БОРА СТАНКОВИЋ" БЕОГРАД

OШ "БОРА СТАНКОВИЋ" БЕОГРАД

Светосавска академија у Народном позоришту у БеоградуСветосавска академија „Теби и нама на част” одржана је у Народном позоришту у Београду 27.01.2014. године, а министар просвете, науке и технолошког развоја Томислав Јовановић поручио је да је образовање најсигурнији ослонац просперитета Србије.
„С разлогом се од просвете и науке највише очекује, јер само образована Србија може ићи напред и бити равноправни део породице европских и светских народа и држава”, рекао је Јовановић на свечаности којој су присуствовали председник Србије Томислав Николић и патријарх српски Иринеј.

Према речима Јовановића, улагање у образовање и науку су наша обавеза и интерес.

Министар просвете је рекао и да много тога не зависи од нас самих, али да одговорност за будућност Србије носимо сви заједно - држава, друштво и сваки појединац.

Јовановић је истакао да је Свети Сава највећи просветитељ нашег народа и додао да, кад идемо за Светим Савом, нема бољег путоказа и оријентира да смо на правом путу.

„Просвета препознаје бисере, а од њих прави нове, без права 'да их у коров заметне'. Зато стимулишемо најбоље, а чинимо од просечних боље”, рекао је Јовановић.

Министар просвете је истакао да је Свети Сава истински идеал сваког од нас, деце и омладине.

Према његовим речима, Свети Сава нас учи да не будемо слаби, да је изгубљено само оно чега се сами одрекнемо, опомиње нас да се не смемо одрећи Косова, да не заборавимо да ране које не зарастају заувек боле и да се за наше планине ми питамо.

„Несреће се не могу избећи, али се могу ублажити и опомињу нас да престанемо да урушавамо већ да постанемо сложни јер слогом расту и мале ствари а неслогом се и највеће руше”, навео је Јовановић.

Он је навео да нас Свети Сава учи и да разговарамо и преговарамо и у томе остварујемо своје боље животе.

„Свети Сава се никада није смејао, а увек је био насмејан”, рекао је Јовановић, додајући да нас тај просветитељ учи да се последња нада гаси кад престанемо да покушавамо и да се велика дела остварују само ако се мисли испуњавају како треба.

Свечаности су присуствовали и министар грађевинарства Велимир Илић, начелник Генералштаба генерал Љубиша Диковић, принц Александар Карађорђевић са супругом Катарином, представници дипломатског кора, верских заједница и политичког и културног живота.

У програму су учествовали ученица ОШ. „Бора Станковић” Јелена Бојић, која је рецитовала своју песму „Свети Сава”, здружени академски хорови - Факултети уметности Универзитета у Приштини, Косовска Митровица-Звечан и Факултет музичких уметности у Београду, који су отпевали химну „Боже правде” и „Востани Сербие”, хор ОШ. „Раде Додић” из Милутовца...


извор: Политика
Powered by Blogger.