OШ "БОРА СТАНКОВИЋ" БЕОГРАД

OШ "БОРА СТАНКОВИЋ" БЕОГРАД

Електронске књиге неће потиснути штампане - Милена СрејићУлазим у библиотеку, мукла је тишина и пустош.. Библиотекарки се очи склапају „ од силног рада“.

            Сви људи кажу како треба читати књиге, а уверена сам да ни сами то не раде.
 Наравно, важније је погледати фејсбук, „окачити“ неку слику, коментарисати једни друге, а лектиру ће прочитати на неком сајту где је она препричана.

            Нова технологија доноси и нове начине споразумевања, учења, па чак и дружења. Такође потискује писма и учтиве књиге. Не кажем да наш народ не треба да прати новитете данашњице, али не смемо дозволити да нам они буду приоритети и учине нас незналицама.

            Људи који читају кратке прегледе на интернет страницама никада неће доживети чаробну моћ књиге, а поготову утисак који оставља њен крај. Како осетити мирис страница електронске књиге, држати је у руци или је сместити на полицу у својој соби ? Питам се како можемо доживети књигу, замишљати ликове и ситуације док нас монитор зрачи и штети нашем виду. Док имамо штампану књигу пред собом, осећамо се као део њене радње и проналазимо се у неком од ликова. Однос читаоца и књиге у том тренутку је јединствен и незаменљив.


            Књига је користан поклон. Поклонити је неком значи да ту особу поштујемои желимо да она има нешто вредно чувања. Као таква, она зове читаоца да посегне за њом, док електронска књига, смештена у компјутеру, може да буде заборављена.

            Напредак технологије нам олакшава свакодневицу, али мана је то што не осећамо дух и емоције књиге и речи.

            Надам се да ће људи поштовати штампане књиге, увидети значај праве књиге и то пренети на наредне генерације како их новитети у потпуности не би потиснули.


Милена Срејић, 8/4.

Powered by Blogger.