OШ "БОРА СТАНКОВИЋ" БЕОГРАД

OШ "БОРА СТАНКОВИЋ" БЕОГРАД

Упознајте Мајду Колашинац


Мајда Колашинац


У децембру 2010 године Мајда Колашинац ученица V/1 ОШ "Бора Станковић" из Београда,  почела је да се бави Синхроним пливањем.

После добро савладаног пливачког дела почела је са припремом за полагање сирена (полагањем три сирене девојчице стичу право да се такмиче за свој клуб).

Након положених сирена Мајда постаје чланица пионирске екипе.


Жута сирена 03.04.2011.
Наранџаста сирена 26.06.2011.
Ружичаста сирена 03.12.2011.


На недавно одржаном такмичењу ,,Кристал купу“ 02.и 03.12.2012.године на Врачару, пионирска екипа нашег клуба осваја прву медаљу у дисциплини тим са резултатом      93,4506 (треће место и бронзана медаља). Мајда као најуспешнији такмичар са резултатом 51,730 доноси пуно поена тиму и дуету (дисциплина у којој се такође такмичи). Дует није успео да освоји одличје, али у конкуренцији од дванаест састава пето место 102,4595 је одличан резултат.


На основу постигнутих резултата у 2012 години Мајда ће се следеће године такмичити у свим дисциплинама и верујемо постићи завидне резултате у пионирској конкуренцији.


Ако настави овако редовно и озбиљно да тренира блистава спортска каријера чека ову једанаестогодишњу девојчицу чланицу КСП Бањица из Београда.


Информације о такмичењу и текст доставио је тренер клуба КСЦ Бањица.Синхроно пливање


Историја

Већ у касном 19. веку појављује се синхроно пливање под различитим именима –уметничко, орнаментално, пливање фигура, водени балет и др. Интересантно је то што у самом почетку бављење овим спортом било везано за мушкарце и 1891 године  је забележено такмичење у Берлину где су наступили само мушкарци. Преласком у 20-ти век жене су преузеле примат у овом спорту.Аустралијанка  Анет Калерман, иначе шампион у пливању ,забављала је публику игром у води и Њујорку 1907.године. Управо се у Америци и Канади овај спорт највише упражњавао тих година, па је на курсевима Краљевског спасилачкoг друштва 1924 .године група канадских жена са Маргарет Пег Салер на челу развила ,,орнаментално пливање“.Оно је било изведено из техника пливања и техника спасавања у води. Убрзо је у Холивуду 1939.године лансирана као филмска звезда, пливачица Естер Вилијамс у неколико филмова приказала серију акробатских балетских покрета у води. Све је допринело популаризацији овог спорта тако да су 1946 године у Америци а затим 1948. године у Канади одржани први национални шампионати у овом спорту.


На  Олимпијским играма у Хелсинкију 1952.године спорт се по први пут нашао у програму игара али као демонстрациони спорт, а тек од 1984 године редовно је у програму такмичења  ФИНА-Међународна пливачка федерација је прихватила синхроно пливање под своје окриље 1954 .године. Прво светско првенство у синхроном пливању и у пливању уопште одржано је у Београду 1973. године. Те године је и започео развој синхроног пливања код нас.


О  спорту

Базени у којима се изводе такмичења у овом спорту морају имати димензије од мимимум 20х30 м, од чега 12х12 м мора бити барем 3 м дубине. Такмичења се изводе појединачно, у паровима тимски (тим се састоји од осам пливачица и једне резервне),  комбинација.

Категорије према узрасту до 12 година-пионирке, од 13 до 15 година –кадеткиње, од 16 до 18 година-јуниорке и преко 18 година сениорке.


Powered by Blogger.