OШ "БОРА СТАНКОВИЋ" БЕОГРАД

OШ "БОРА СТАНКОВИЋ" БЕОГРАД

Вук Јеремић председник Генералне скупштине УН


Србија у наредних годину дана на челу Генералне скупштине УН, чиме је добила велику битку у међународној арени. Наш шеф дипломатије са 99:85 потукао противкандидата, амбасадора Литваније.


Шеф српске дипломатије Вук Јеремић је нови председавајући Генералном скупштином Уједињених нација. У крајње неизвесном фото-финишу, где су до самог краја шансе за победу двојице кандидата, Јеремића и литванског амбасадора Далијуса Чекуолиса, биле изједначене, српски министар освојио је већину гласова чланица ГС. Од 190 држава присутних у сали, за Јеремића је гласало 99, док је његовог противкандидата подржало 85 представника у Генералној скупштини. Један је био уздржан, а пет листића било је неважеће.

Овакав исход на Ист Риверу својеврсно је признање међународном угледу који Србија гради последњих година и похвала за начин на који је наша земља водила дипломатију у одбрани својих интереса. Наша земља ће наредних годину дана бити на челу тела које добија све већи значај у оквиру УН, јер је рад и доношење одлука Савета безбедности у великој мери паралисан због могућности вета сталних чланица.

 То је, после избора, у обраћању амбасадорима при УН, поручио и сам Јеремић:

 - Србија је мала земља у развоју, која не припада ниједној војној алијанси, нити политичком савезу и зато нам је велика част што смо добили подршку толико нација широм света. Овај избор видим и као признање целом народу Србије, коме служим пет година као министар спољних послова.Powered by Blogger.