OШ "БОРА СТАНКОВИЋ" БЕОГРАД

OШ "БОРА СТАНКОВИЋ" БЕОГРАД

Прва збирка са десет година „ Липовачки немири”


   
У издању Новинско издавачког предузећа "Арт-прес" из Будве, из штампе је изашла књига поезије „ Липовачки немири”, десетогодишње Јелене Бојић, рођене у Колашину, која живи и похађа основну школу "Бора Станковић"  у Београду.
   
Млада и талентована песникиња је у првој књизи објавила 44 песме посвећене породици, завичају, природи, другарима и животу... Највише стихова посветила је свом и селу својих предака – Липову, код Колашина. Тамо проналази најлепши мир и лепоту, казао је издавач Ранко Павићевић, истичући задовољство, што је објавио збирке поезије, свакако најмлађе пеникиње.

 - Јелена Бојић је својим умом одлепршала од средине по свим разумевањима шта је то средина. То је прво што се види. Њена поезија је разуђена, тематски широког интересовања, али уједначена са искрама које севају у свакој песми - казао је у предговору књиге, проф. др Јован Стриковић. Овај пупољак, истакао је он, биће цвет достојан поштовања, љубави и поноса. Тај немир липовачки и чежња његова, више говори од онога, што цео скуп о овој поезији у себи предосећа, истакао је он.

 Књига у тиражу од 500 примерака, штампана је у штампарији „Цицеро” на Цетињу.

извор;  "Дан"  , дневне новине, ПодгорицаСЈАЈ ДУХОВНЕ БЛАГОСТИ ЈЕЛЕНЕ БОЈИЋ И ЛИПОВАЧКИХ НЕМИРА

Заноси и наноси утисака из детињства чине ову збирку песама свежом. Златна нит која повезује све песме,тј. основни мотив је љубав и основно осећање је љубав.

Јелена лепоту живљења препознае у природи, породици ,школи...Њене песме одишу радошћу и топлином. Оне оплемењују, зближавају и призивају све лепоте живота. Дечја душа је надахнуто из непресушног врела љубави нашла стваралачку инспирацију. У њеној поезији смењују се годишња доба,цвеће цвета и вене, а чланови њене породице су око ње и у њој.

Жели да заувек остане дете испуњено љубављу. Нека буде све као у песми „ Вила“

                                 „ Виле  својом  љубављу
                                    Улепшавају   цвећу  дан
                                    А кад сви спавају
                                    Улепшавају деци сан“
                                                             Снежана Цветковић         

                                                                             проф.српског језика и књижевности
Powered by Blogger.