OШ "БОРА СТАНКОВИЋ" БЕОГРАД

OШ "БОРА СТАНКОВИЋ" БЕОГРАД

Дефицит пажње и хиперактивност деце

У ОШ "Бора Станковић" у Београду, одржан је семинар 17. и 18. марта под називом "Дефицит пажње и хиперактивност деце"  Предавач је психолог Небојша Јовановић а семинар су похађала 42 наставника и учитеља. Семинар је организован у оквиру ДИЛС пројекта школе. У нашој школи ДИЛС пројекат се остварује под називом "Умемо и можемо боље". Све чешће ћете чути да су данашња деца хиперактивна и да се дужина њихове пажње мери наносекундама. Разлога за овакве тврдње има у подацима да се из године у годину повећава број хиперактивне деце и деце са дефицитом пажње, али исто тако и у чињеници да се ови изрази непримерено и олако употребљавају.

Статистика говори да се број деце са поремећајем пажње која може бити удружена са хиперактивношћу - удвостручује на сваких 10 година, да је данас између 7 и 10 процената деце, узраста од 5 до 18 година са овом дијагнозом, као и да је то знатно чешћи случај код дечака него код девојчица.

Хиперактивно дете и живахно дете су две различите ствари. Поента није у количини енергије и кретања, јер нека истраживања показују да живахна и хиперактивна деца троше исто енергије, већ се хиперактивност односи на активност која је неприкладна ситуацији, поготову она активност која дете омета да развија своје потенцијале, да ради, да учи, да се дружи итд. Уколико не омета, колико год то некоме сметало, онда се не ради о хиперактивности, већ о живахности. Значи основни критеријум је да активност не омета дете у његовом развоју.“ - каже психолог Небојша Јовановић.


Powered by Blogger.